Vakantie! Genieten!?

Dit weekend begint de zomervakantie in het noorden. Misschien bent u al op reis, heeft u de caravan van stal gehaald of bent u drukdoende de koffers te pakken. Tussendoor nog de stapel werk zoveel mogelijk afronden. Raar eigenlijk. Op de een of andere manier presteren we het iedere keer weer om aan het einde van een drukke periode nog even wat stress verhogende activiteiten toe te voegen in de vorm van vakantievoorbereidingen. Of zijn deze voorbereidingen al een moment voor u wanneer u begint met genieten?

Laatst zei iemand tegen mij: “Ik kan pas een begin maken met genieten wanneer ik op de vakantiebestemming ben. Maar het lijkt wel of mijn reisgenoten de urenlange autorit ook aan het genieten zijn”. De conclusie was dat mijn gesprekspartner in ieder geval wel heel resultaatgericht is. Ze richt zich volledig op het te behalen resultaat, namelijk aankomen bij het hotel. En daar zit nu juist de crux. Als je alleen maar bezig bent met het eindresultaat, en niet met de inspanning om dit resultaat te behalen, dan mis je vele momenten om van te genieten. Je hebt door inspanning het resultaat niet kunnen beïnvloeden. Daarmee bedoel ik overigens niet dat je alles zelf moet doen. Zonder inspanning, geen resultaat. Als je door inspanning waarde wilt toevoegen, op welke manier dan ook, dan kun je meer genieten van het eindresultaat. De weg naar het resultaat leg je dan ook met veel meer plezier en motivatie af. Helemaal als je dit samen met anderen doet.

Als ik het zo over (reis)doelen heb en de weg ernaartoe, schiet me iets anders te binnen. Namelijk het volgen van je eigen weg. Je kunt het gevoel hebben dat je van je pad wordt gebracht door meningen en overtuigingen van anderen. Zeg maar, naar de ventweg wordt geleid. Wat ertoe leidt dat je geen controle meer over jezelf hebt, niet meer je eigen regisseur bent. Vaak helpt het om eerst te werken aan je zelfbewustzijn voordat je weer zelfcontrole krijgt. Als je dat hebt of terug hebt gevonden, dan zal je merken dat je weer openstaat voor anderen. Dat je de input van anderen als waarde toevoegend ziet in plaats van bedreigend. Het vergroot je aanpassingsvermogen en er is ruimte voor dialoog en discussie. Je durft bij te stellen als dat nodig is. Wel zo handig als je op reis bent en je moet een andere route nemen wegens een afgesloten weg.

Zie ook http://www.sintag.nl/Coaching/

Ik wens u in ieder geval en goede reis. Geniet van uw welverdiende vakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *