Coaching voor familiebedrijven

Als je samen met je familie een bedrijf runt, dan zijn zakelijke en persoonlijke thema’s nauw met elkaar verweven. Dat begon al in je vroege jeugd. Toen aan de keukentafel alle ins en outs van het bedrijf werden besproken. En jij binnen het familiebedrijf werd grootgebracht. Tot het moment dat je besloot zelf in het bedrijf te stappen. Waar de een de opvolging in het bedrijf ziet als een logische en vanzelfsprekende stap, is dat voor de ander een meer weloverwogen keuze. Eenmaal werkzaam binnen het familiebedrijf merk je dat de manier van communiceren anders verloopt. Je bent niet meer het kind of het zusje. Je hebt een andere rol. Soms is het een uitdaging om je weg in deze andere rol te vinden. Het helpt als je inzicht hebt in de patronen die binnen de familie bestaan. Want ongemerkt zijn deze patronen ook binnen het bedrijf aanwezig. Ik help je om je bewust te worden van je onbewuste patronen en hoe hiermee om te gaan.

Een heldere en duidelijke communicatie is een belangrijke voorwaarde om goed samen te werken in een familiebedrijf. Dit geldt overigens voor ieder ander bedrijf. Maar juist in familiebedrijven is dat niet altijd vanzelfsprekend. Eerlijke feedback geven aan elkaar. Bij familie kan het lastig zijn als het kritisch wordt. Want je wilt de harmonie niet verstoren. De lieve vrede bewaren. Je deelt namelijk ook nog een leven met elkaar buiten het bedrijf. Het opstapelen van onuitgesproken emoties kan echter op langere termijn negatief werken. Het kost energie en het komt uiteindelijk de samenwerking niet ten goede. Met alle gevolgen van dien. Maar hoe ga je het gesprek aan met je familie over gevoelige onderwerpen?

Passie, betrokkenheid en trots. Dat vind je bij familiebedrijven meer dan bij niet-familiebedrijven. De passie maakt dat familieondernemers hun vak in alle facetten verstaan. Het vak is hun met de paplepel ingegoten. De valkuil daarvan is dat je dag gevuld is met operationele aangelegenheden; je neemt niet de tijd om je bedrijf van een afstand te bekijken. Helemaal als je bedrijf groeit, merk je dat er andere vaardigheden nodig zijn om je bedrijf te leiden. Ik help je om de volgende stap te zetten.

Geïnteresseerd?