Hands off

Loop je ook regelmatig aan tegen de vraag wanneer je moet loslaten? Als leider maar ook bijvoorbeeld als ouder? Op welk moment moet je de teugels laten vieren of juist aantrekken. Moet je instructies geven en voorkauwen of juist vrijlaten.

Ik snap dat het als leidinggevende lastig is om op je handen te gaan zitten. Dat het lastig is om je stil te houden als je de oplossing voor het probleem allang zelf hebt bedacht. Of de directeur die zich afvraagt: waarom kunnen ze dat zelf niet bedenken? (nadat hij zelf een geniaal idee heeft gelanceerd). Als dit jou al weleens overkomt, stel de vraag dan nog eens maar dan aan jezelf.

Betrokkenheid in je organisatie creëer je door verantwoordelijkheden laag te beleggen. Door vertrouwen te geven. Dit leidt tot ondernemerschap op de werkvloer. Tot creativiteit, motivatie  en bevlogenheid. Betekent dit dat je de teugels moet laten vieren met het risico dat je paard op hol slaat? Nee, juist de balans tussen richting en ruimte geven, tussen sturen en loslaten maakt dat je team tot het leveren van betere prestaties in staat is. Richting geven in de zin van doelen en criteria stellen. Ruimte geven op het niveau van oplossingen. Als je goed hebt nagedacht over de criteria, over de spelregels, dan heb je ook direct je instrument voor controle. Op die manier sluiten vertrouwen en controle elkaar niet uit. Merk je dat er verkeerde beslissingen worden genomen op laag niveau? Leg dan je strategisch kader nog eens goed onder de loep.

Werkt deze manier van leidinggeven bij iedereen? Nee. Er blijft een categorie die instructies nodig heeft. Die de verantwoordelijkheden niet kan, wil of durft te dragen en die je moet blijven controleren. Je moet ook zicht hebben op de competenties van iemand. Als iemand nog niet competent is voor een bepaalde taak, dan kan je hem daar nog niet in vrijlaten. Je laat als ouder ook niet je kind van vijf oversteken op een drukke kruising. Wat je wel doet is hem bij de hand nemen in begeleiden. En intussen leren dat hij naar links en naar rechts moet kijken en waar hij rekening mee moet houden.

Leidinggeven is een mooi en natuurlijk proces. Waarvan je de effecten ziet als je het ook daadwerkelijk toepast. Zelfbewustzijn, het begrijpen van het eigen gedrag en het effect daarvan op anderen is daarbij essentieel.

Ik nodig je graag uit om hier verder over te praten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *