Het nut van conflicten

Gaat het er bij u altijd vreedzaam aan toe? Of botst het weleens zodanig dat de borden door de kamer vliegen. Of is het voor de collega’s op de derde verdieping duidelijk te horen dat er op de eerste verdieping een stevige discussie wordt gevoerd?

Conflicten. Een alledaags verschijnsel. Overal waar wordt samengewerkt en samengeleefd ontstaan conflicten. De functie van conflicten wordt echter nog vaak onvoldoende onderkend. ’t Zal ook wel een beetje in onze cultuur en opvoeding zitten. Geen ruzie maken en lief voor elkaar zijn. Onenigheid stoppen we onder de tafel. Bij voorkeur zoeken we mensen om ons heen die een beetje op ons lijken, qua denken althans, want dat maakt het allemaal wat gemakkelijker. Op zich niks mis mee. Het helpt ons echter niet om conflictvaardiger te worden.

Als je een conflict wegstopt, dan blijft het dooretteren totdat de situatie onhoudbaar wordt. Daarom is het erkennen van conflicten zo belangrijk. Nog belangrijker is om het conflict bespreekbaar te maken. Pak het op, bekijk het van alle kanten en doe er iets mee. Praat erover met degene met wie je het conflict hebt. Je zult merken dat erover praten duidelijkheid schept. Dat hoeft niet te betekenen dat je het met elkaar eens bent. Maar het geeft wel inzicht in de verschillen en de intenties, en in de overeenkomsten. Vervolgens kun je samen zoeken naar wat nodig is om het conflict op te lossen en wat je daarbij voor elkaar kunt betekenen. Hoe kun je met de tegenstellingen omgaan zonder dat je elkaar uitsluit maar juist versterkt?

Zo kunnen conflicten, maar vooral het bespreken daarvan, nuttig en verhelderend zijn. Ze maken relaties sterker en organisaties beter. Een onopgelost conflict kan enorm aan je vreten. Het is zelfs een van de oorzaken van burn-outs. Ook binnen en tussen teams maak je soms de meest energievretende, niet productieve conflicten mee. Met kampvorming en onbegrip tot gevolg.

Erover praten is dus het middel om achter het nut van conflicten te komen. Soms is dat ingewikkelder dan het klinkt. Een procesbegeleider kan daarbij helpen. Sintag biedt deze procesbegeleiding aan. Maar ook in het conflictvaardiger worden kunt u de hulp van Sintag inschakelen. Bel gerust om een afspraak te maken, 06-19481018.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *