Als je heel veel moet

Ik moet je iets bekennen. Zo ongeveer mijn hele leven heb ik ergens last van. Ik heb last van de ‘pusher’. Ik moet mijn tijd efficiënt indelen (geen tijd voor niksen). Ik moet mijn takenlijst iedere dag en iedere week afvinken. Ik moet heel veel. Voornamelijk van mijzelf. En trouwens, mijn omgeving moet ook heel veel. Anderen achter de broek aan zitten, jagen. Op deze manier kan ik anderen en mezelf tot wanhoop drijven… Als je dit leest en je bedenkt je dat ik ooit op jou heb zitten jagen, dan bied ik je hierbij mijn welgemeende excuses aan.

Een aantal jaren geleden heb ik mij verdiept in het fenomeen pusher. Dat was nodig, want ik het coach vak kan ik de pusher niet gebruiken. Daarnaast is het zelf onder ogen zien van deze eigenschap nodig voordat ik een ander daarmee kan helpen. Ik heb mijn pusher van alle kanten bekeken en bevraagd. Waar komt hij vandaan, wanneer is er, waarom is hij er, waar beschermd hij mij tegen etc. Maar ook: wat voor positiefs heeft de pusher mij gebracht. Want de pusher is zeer zeker ook van waarde. De pusher helpt je om aan te pakken, vol te houden en dingen gedaan te krijgen. Maar het wordt lastig als de pusher te veel aan het roer staat. Dan word je gespannen en gejaagd.

Als je je bewust bent van je pusher, weet wanneer hij er is en wanneer hij te veel jouw stuur overneemt, dan weet je ook wanneer je hem naar de achterbank moet bonjouren. Dat doe je door even helemaal niets te doen, nergens naar te streven, in het hier en nu te zijn. Of even knuffelen met de hond, wat mijn ideale lummelmoment is. Ik ben me tegenwoordig steeds meer bewust van de grenzen die ik aan mijn pusher kan stellen. Dat maakt mij een stuk relaxter. Natuurlijk steekt die pusher zo af en toe z’n kop op. Als ik van mening ben dat dit op een opgepast moment gebeurt dan bedank ik hem vriendelijk maar beslis zelf wat ik er mee doe. En mijn reactie is steeds vaker: hup, terug in je hok! Dat maakt mijn hoofd vrij om bezig te zijn met de dingen die ik echt belangrijk vind en waar ik energie van krijg.

Mocht je nog op vakantie gaan dan is dat een mooie gelegenheid om die pusher thuis te laten en even helemaal te ontspannen. Ik wens je een heel fijne vakantie toe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *