Ik zit een beetje vast

Je hebt van die mensen die altijd precies weten wat ze willen, die succesvol zijn in wat ze doen, die als rolmodel functioneren voor anderen. Geprezen om hun daadkracht en doelgerichtheid en tot geweldige prestaties in staat. Ieder uur van de dag wordt besteed aan nuttige zaken. Focus is het toverwoord. Tja, wie wil dat nou niet.

Focus is goed, heel goed zelfs. Het zorgt ervoor dat je bezig bent met de belangrijke dingen en het helpt je om keuzes te maken. Hetzelfde geldt voor doelgerichtheid. Als je niet weet waar je heen wilt, weet je ook niet in welke richting je stappen moet zetten. En toch blijkt focus een keerzijde te hebben. Dan kom je in het stadium dat er oogkleppen ontstaan. Je gaat volledig voor jouw stip op de horizon en je neemt de strategische stappen die je van tevoren weloverwogen hebt bepaald, al dan niet in samenspraak met anderen. Maar door de oogkleppen zie je niet meer wat er in je omgeving gebeurt. Er is geen ruimte meer voor dialoog, want die heeft in een eerder stadium immers al plaatsgevonden. Dan moet je achteraf concluderen dat gedurende het proces de wereld is veranderd en al jouw werk zo de prullenbak in kan. En dan kom je op een gegeven moment tot de conclusie dat je een beetje vast zit…

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je je moet ontdoen van je focus en doelgerichtheid. Maar blijf oog hebben voor wat er om je heen gebeurt. Bijstellen is geen ramp, maar vaak gewoon nodig. En waarom moeten al die neuzen dezelfde kant op wijzen? Luister ook eens naar diegene die een andere richting voorstelt. Dat wil niet zeggen dat je zwabberbeleid moet gaan voeren, maar vraag in ieder geval naar zijn of haar onderliggende motieven. Die kunnen nieuwe inzichten verschaffen en van toegevoegde waarde zijn voor het oorspronkelijke plan. Daarmee ontstaat ruimte voor strategische vernieuwing.

Maak ook tijd voor je eigen ontspanning. Lekker sporten, schilderen, muziek maken of wat dan ook. En probeer ook hierin je prestatiedrang even los te laten. Het gaat erom dat je je brein rust geeft. Of gewoon even lummelen. Voel je daar niet schuldig over. Niet alles hoeft direct nuttig te zijn. Juist door niets te doen of totaal iets anders te doen, krijg je weer ruimte voor andere inzichten, energie en creativiteit.

Het gaat om de balans. Om de balans tussen je doelgerichtheid en het creëren van ruimte voor jezelf en voor anderen. Vanuit je zelfbewustzijn te kijken naar wat er in je omgeving gaande is. Het maakt je wendbaarder en gelukkiger.

Zit je ook vast, kom gerust eens langs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *