Hoe je zelfbeeld je geluk beïnvloedt

Heb je wel eens nagedacht over je zelfbeeld? Hoe denk je over jezelf, hoe zie je jezelf. Dat kan heel bepalend zijn voor je doen en denken. Daar komt nog eens bij dat je verschillende zelfbeelden kunt hebben. In verschillende situaties. Je zelfbeeld hoeft trouwens niet te kloppen. Het kan ver uiteenlopen van wie je werkelijk bent. Dat was ook het geval bij Frans*.

Ik heb Frans leren kennen als een aardige man, eerlijk en oprecht. En heel loyaal aan zijn werkgever. Het is onder andere die loyaliteit die eraan heeft bijgedragen dat Frans zit waar hij nu zit: thuis op de bank. He-le-maal kapot. Via via komt hij bij mij terecht. Eerst maar eens een bakje koffie. Ik merk dat dit voor Frans een grote stap is. Hij geeft aan dat hij niet van zweverig gedoe houdt. Dat komt dan goed uit, want dat gaat hij bij mij niet vinden.

Frans werkt al 15 jaar voor z’n werkgever, in een leidinggevende functie. Is hondstrouw, zoals hij het zelf noemt. Hij heeft z’n steentje bijgedragen aan de groei van het bedrijf. Hij houdt van het bedrijf en heeft veel respect voor z’n werkgever, de eigenaar van het bedrijf. Maar de laatste jaren gaat het niet meer goed. Hij voelt zich niet meer serieus genomen. Door kleinerende opmerkingen, scheldkanonnades, negeren door zijn werkgever. Waarom hij er nog werkt? Wat moet hij anders op zijn leeftijd. En hij wil de collega’s van de afdeling niet in de steek laten.

Nadat we een aantal sessies hebben besteed aan het herstellen van balans, gaan we dieper in op de oorzaken. We kijken terug. Ook naar Frans’ jeugd. Frans heeft een fijne jeugd gehad. In een gezin waar je voor je mening mocht uitkomen. Waar je leerde van je hart geen moordkuil te maken. Waar je werd gewaardeerd en geaccepteerd zoals je was. Daardoor was Frans een zelfverzekerde, welbespraakte persoon die heel goed zijn eigen keuzes kon maken. Als we over zijn verleden praten, zie ik een heel andere Frans. Zelfs de manier waarop hij in de stoel zit verandert. Zijn houding wordt veel meer open.

Daarom geef ik Frans een opdracht mee om zijn zelfbeeld te onderzoeken. Hij komt erachter dat hij verschillende zelfbeelden heeft. Maar dat het zelfbeeld dat hij de laatste jaren heeft gehad helemaal niet klopt. Dat zelfbeeld zegt dat hij een nietsnut is, hard werkt maar niets bereikt, het nooit goed doet. Door dit te bespreken komt Frans tot het inzicht dat dit zelfbeeld niet klopt. Dat dit ontstaan is door alles wat er tussen hem en zijn baas is gebeurd. Dat inzicht zet bij Frans de knop om. Hij ziet weer wie hij werkelijk is. Onder een dikke laag stof vandaan komt de echte Frans weer tevoorschijn.

Waarom is je zelfbeeld zo belangrijk? Omdat je filters openstaan voor de informatie die je zelfbeeld bevestigen. Als je bezig bent met het idee dat je niets goed kunt doen, dan staat je filter open voor alles wat bevestigt dat je het niet goed doet. Daarom is een positief zelfbeeld zo belangrijk. In de basis had Frans een positief zelfbeeld. Door dat in te zien werd Frans iedere week een stukje sterker. Aan het einde van het traject zat er een andere Frans tegenover me, zo voelde het. Vrolijk, gelukkig, fit, sterk en zelfverzekerd. Een paar weken na afloop van het traject liet hij me weten dat hij ontslag had genomen en een nieuwe uitdaging aanging. Knopen doorhakken, keuzes maken. Dat kon hij nu ook weer.

*Om privacy redenen gebruik ik niet zijn echte naam.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *