Het kleine zusje

“Ik kan me niet meer concentreren, heb last van huilbuien en ben hondsmoe.” Dat geeft Simone* aan als ze  belt om een afspraak te maken. Ze kan niet wachten om te beginnen met een coachtraject. Want als ze niets doet dan komt ze ziek thuis te zitten, geeft ze aan. We gaan aan de slag met het opbouwen van haar energieniveau. Waaronder structuur aanbrengen, beweging, ontspanning en goed slapen. Op die manier krijgt ze weer een basis om verder te kijken wat er aan de hand is.

In een van de volgende sessies vertelt Simone over haar nieuwe functie. Op zich een leuke baan, maar de collega die haar inwerkte… verschrikkelijk. Wat daar zo verschrikkelijk aan was? Ze kwam naast Simone zitten en legde haar uit hoe de processen binnen de organisatie werkten, maakte haar wegwijs in het systeem, etc. Op zich niets raars aan, zou je zeggen. Maar Simone kreeg er jeuk van. Ik vraag Simone haar ‘jeuk’ te omschrijven. “Ik voel me behandeld als een klein kind. Ik ben de vijftig gepasseerd. Heb tig diploma’s op zak en meer werkervaring dan het hele team bij elkaar.” Dan noemt ze nog een aantal voorbeelden van vorige banen waarin ze is vastgelopen. Rode draad is dat ze zich niet serieus genomen voelde.

Op een gegeven moment ga ik haar vragen stellen over haar familie. Over haar broers en zussen. Simone vertelt: “Ik was de jongste. Mijn oudste zus is tien jaar ouder. Ik heb altijd het gevoel gehad dat mijn mening niet helemaal meetelde. Dat ik er niet zoveel van snapte. Nu nog steeds trouwens.” Als reactie daarop verzet ze zich. Heeft ze bij voorbaat een andere mening. Eigenlijk laat ze zich verleiden tot onvolwassen gedrag. En dat is precies wat er ook in haar werkrelaties gebeurt. Ze is geneigd in haar reflex van het kleine zusje te schieten. Het leidt tot ineffectief gedrag. Ik geef Simone een paar oefeningen om haar reflexen te herkennen en er in de praktijk mee te dealen. In het begin was dat best lastig. Want gedrag wat je automatisch eigen is geworden omzetten tot ‘nieuw’ gedrag, vergt oefening. Op een bepaald moment merkt Simone dat bewust zijn van zichzelf effect heeft. Niet alleen op haarzelf (ze wordt er rustiger van), maar ook op haar omgeving. Ze geeft aan dat ze daardoor ruimte ervaart, veel meer voor anderen openstaat en zich een stuk energieker voelt. In een van de laatste sessies vertelt ze me dat haar teamleider haar gevraagd heeft voor een nieuwe functie binnen het bedrijf. Een functie die helemaal bij haar past. Geweldig!

Simone heeft ontdekt wie ze daadwerkelijk is. Niet het kleine zusje van haar oudere broers en zussen maar een zelfverzekerde, onafhankelijke vrouw met veel kwaliteiten.

*Om privacy redenen gebruik ik niet haar echte naam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *