Help! Ik kan niet presenteren

Heel kort samengevat is dit de hulpvraag van Sjoerd*. Via zijn werkgever is hij bij mij terechtgekomen met de vraag hem te helpen bij een aantal punten waarin hij zich moet ontwikkelen. Voor zijn nieuwe functie heeft hij een assessment gedaan en daar komen een aantal aandachtspunten uit. Hij zou bijvoorbeeld kunnen werken aan het vergroten van zijn overtuigingskracht. Hij zou meer lef en durf mogen laten zien en meer op de voorgrond kunnen treden. En tijdens zijn presentaties meer zelfvertrouwen kunnen tonen. Als ik vraag waar hij mee wil beginnen geeft Sjoerd aan dat hij graag aan zijn presentatievaardigheden wil werken. Zodat hij zelfverzekerder overkomt.

Sjoerd krijgt tools waar hij in de praktijk mee gaat oefenen. Daardoor lukt het al wat beter om zijn verhaal goed over te brengen. Maar vervolgens gaan we toch de ui verder afpellen. Sjoerd gaat op zoek naar de oorzaak van zijn onzekerheden. Want alleen als hij die weet, kan hij er iets aan doen. Dit geeft voor Sjoerd nieuwe inzichten waardoor hij zijn onzekerheden beter snapt en een plek kan geven. Wat ervoor zorgt dat hij er beter mee om kan gaan.

Op een gegeven moment vraag ik Sjoerd wat zijn kwaliteiten zijn, zoals die in het assessmentrapport staan omschreven. Geen idee.…. We spreken af dat hij dit gaat opzoeken. Tot zijn verbazing komt hij erachter dat hij over prachtige kwaliteiten beschikt. Zoals helicopterview, samenwerkingsgerichtheid, klant- en resultaatgericht, gestructureerd, hoofd- van bijzaken scheiden, etc.

Nu wordt het tijd voor de volgende stap. Ik vraag Sjoerd zijn ontwikkelpunten aan te vliegen vanuit zijn kwaliteiten. Door zich te richten op zijn sterke punten ontdekt hij dat hij zijn verhaal heel goed zelfverzekerd kan overbrengen. Niet op een manier waarop hij denkt dat het zo hoort of omdat anderen het zo doen, maar op zijn eigen manier. Door zijn overtuigingskracht van binnenuit te halen in plaats van zich in alle bochten te wringen. Op die manier gaat het hem veel gemakkelijker af en het geeft hem veel energie. En nog mooier: hij weet zo zijn gesprekspartners heel goed te bereiken. Het lukt hem om verbinding te maken.

Aan het einde van het coachtraject meldt Sjoerd mij dat hij met enige verbazing naar zichzelf heeft zitten kijken de afgelopen periode. Hij heeft ontdekt dat hij tot veel meer in staat is dan hij ooit had gedacht. Daar gaat het om: haal het beste van jezelf uit jezelf.  

*Om privacy redenen gebruik ik niet z’n echte naam.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *