Olympische winterspelen in Zuid-Korea: het land waar mijn persoonlijke verhaal begon

Volg je de Olympische spelen ook? Prachtig en spannend, vooral het schaatsen en shorttracken. Voor mij geeft het persoonlijk nog een extra dimensie omdat het geheel zich afspeelt in mijn geboorteland. Mooi om bepaalde Koreaanse tradities te zien en een stukje van de cultuur.

Cultuur is iets bijzonders. Cultuur zit al in je voordat je ter wereld komt. Je neemt het mee, het zit in je DNA. Bewust zijn van je culturele invloeden kan je helpen om balans te vinden. En je eigen identiteit te waarderen. Zelfkennis en zelfrespect gaan daarbij hand in hand. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met een multiculturele persoonlijkheid. Cultuur draag je meestal onbewust met je mee. Het zit in het gebied van de onderstroom. Daarin vind je de waarden, de overtuigingen en de vooronderstellingen. Via kleine, dagelijkse, vanzelfsprekende dingen krijg je cultuur mee. Ga maar eens voor jezelf na bij de dingen die je doet, wat daarvan uit cultuur is ontstaan. Dat is meer dan je zo op ’t eerste gezicht denkt.

Zo gaat dat ook met organisatiecultuur, oftewel de manier waarop de dingen binnen een organisatie worden gedaan. Ook organisatiecultuur ontstaat vaak onbewust. Het zijn houdingen, handelingen, overtuigingen, procedures, rituelen en verhalen die van waarde zijn voor een organisatie. Cultuur is heel sterk en diepgeworteld in organisaties. Het is de identiteit van een organisatie en je ziet het terug in gedrag van de mensen die er werken. Cultuur is gedrag. Daarom zijn cultuurveranderingsprogramma’s ook zo taai. Ten eerste omdat het in het DNA van de organisatie zit en ten tweede omdat je indirect aangeeft dat het gedrag wat nu wordt vertoond niet deugt, dat je identiteit niet deugt. Het moet immers veranderen. Daarom is het beter om het geen cultuurveranderingstraject te noemen. Maar maak er een samenwerkingsvraagstuk van, hoe gaan we samenwerken en hoe kunnen we elkaar vertrouwen. En stel samen vast vanuit welke waarden je als organisatie wilt handelen. Leiders hebben daarin een belangrijke rol. De waarden die de hoeksteen vormen van de organisatie moeten wel passen bij de persoonlijke waarden van de leider.

Als persoon maak je ook zelf een keuze tussen de cultuurinvloeden. Als je je bewust bent van die invloeden, kun je voor jezelf bepalen welke je zinvol en prettig vindt en wilt toelaten, en welke niet. Persoonlijk vind ik niet alle culturele invloeden uit Korea prettig, maar ook niet alle Nederlandse invloeden. Zoals gezegd gaat het om keuzes maken voor jezelf en een balans zien te vinden.

Wil je eens verder praten over (organisatie)cultuur? Bel of mail mij gerust.

Tot slot: vraag je je af hoe ik dan naar het schaatsen en shorttracken zit te kijken waarin de Koreanen het opnemen tegen de Nederlanders? Als de Koreanen schaatsen, zit ik op het puntje van mijn stoel. Als de Nederlanders schaatsen, sta ik voor mijn stoel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *