De eerste keer dat ik Saskia* spreek, vertelt ze: “Volgens de bedrijfsarts heb ik een burn-out, maar volgens mij ben ik bore-out”. Saskia zit al een paar weken thuis. Ze vertelt dat ze altijd vol energie zat, maar nu gaat het niet meer. Soms is het even graven om erachter te komen wat de oorzaak is van een ‘energielek’. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. De signalen lijken vaak op elkaar, maar de oorzaken kunnen heel verschillend zijn.
Saskia heeft een indrukwekkend CV. Ze heeft verschillende banen gehad en diverse opleidingen afgerond. Nu geeft ze aan dat ze eigenlijk niet weet wat ze wil en of ze het werk dat ze nu doet wel leuk vindt. Ze is naar een loopbaancoach geweest en heeft een ontwikkeltraject gedaan. Vol energie heeft ze zich toen op het zzp-schap gestort maar toen dat vorm kreeg was het voor haar wel weer klaar. En zo gaat het steeds.
Op een gegeven moment komt het onderwerp zelfvertrouwen ter sprake. Ik vraag Saskia een situatie te schetsen waarin ze over veel zelfvertrouwen beschikte. Ze noemt haar baan als leidinggevende van een team van 40 mensen. Het feit dat ze leidinggevende was gaf haar veel zelfvertrouwen. Ook situaties wanneer ze te horen krijgt dat ze het goed doet geven haar zelfvertrouwen. Eigenlijk komen beide vormen van zelfvertrouwen van buiten. Het helpt wel, maar het is beter zelfvertrouwen van binnenuit op te bouwen. Op mijn vraag hoe het zit met haar eigenwaarde, antwoordt Saskia dat dat wel goed zit.
Om op haar leidinggevende functie terug te komen, als je je eigenwaarde ontleent aan wat je presteert of bezit dan ligt de basis van jouw eigenwaarde minder in jezelf als persoon. Als je dan even niet presteert zoals je zou willen, of niet de waardering krijgt om wat je hebt bereikt, heb je weinig om op terug te vallen. Daarom zeggen mooie functiebenamingen, titels, opleidingen, auto’s of wat dan ook zo weinig. En niet te vergeten het hebben van een heel druk leven. Druk zijn staat zo ongeveer gelijk aan succesvol zijn. En dat is ook wat Saskia op dit moment mist. Ze heeft het niet druk. Ze zit nota bene de hele dag duimen te draaien. Ze heeft geen interessante functie, vindt ze zelf. Dus vlucht ze in het volgen van de ene naar de andere opleiding.
Op een gegeven moment gaan we kijken naar haar diepere behoeftes. En die omschrijft ze met de woorden: verbinding, ruimte, samenwerken en beweging. In plaats van iets te zoeken wat bij haar past, gaan we kijken naar wat zij te bieden heeft. Dus van binnen naar buiten. Dit koppelen we aan haar kernwaarden onafhankelijkheid, autonomie en ondernemend. Dit wordt de basis om te werken aan een steviger fundament. Een fundament van zelfvertrouwen en een geloof in zichzelf. We hebben een aantal sessies nodig. Maar met vallen en opstaan komt Saskia tot een plan. In ons afrondende gesprek vertelt ze dat ze door haar werkgever is uitgenodigd voor een gesprek over een andere functie. Een functie die nog niet bestaat binnen de organisatie. Maar waar Saskia zich helemaal in uit kan leven. Even vraagt ze zich af hoe die nieuwe functie gaat heten. Om vervolgens te concluderen dat dit helemaal niet interessant is. Want dat ze weer plezier gaat krijgen in haar werk, staat als een paal boven water!
*Om privacy redenen gebruik ik niet haar echte naam.