Iedere week komt Peter* langs voor een coachingsgesprek. En iedere week zie ik hem mentaal een stukje steviger worden. Peter is een kei in zijn vak, betrokken bij het bedrijf waar hij werkt en erg loyaal aan zijn werkgever. Een betere medewerker kun je je bijna niet voorstellen. Maar toch ging het niet goed met Peter. Hij had het erg druk, te druk. En het leek of hij steeds minder werk kon verstouwen. Peter is niet iemand die gemakkelijk over zichzelf praat, laat staan naar een ander toestapt met zijn problemen. Maar hij is wel heel realistisch en snapt dat hij zelf degene is die iets aan zijn problemen kan doen. Juist die combinatie van durf, want daar heeft hij meer van dan hij dacht, realisme en de wil om iets aan zijn situatie te doen, maakt hem prijzenswaardig.
Al vrij snel blijkt de kern van Peter zijn problemen te liggen in het feit dat hij bang is om fouten te maken. Dat zorgt ervoor dat hij problemen groter maakt, of problemen ziet die er helemaal niet zijn. Deze negatieve gedachtenspiraal houdt hem in de greep. Hij krijgt hierdoor spanningsklachten, het werkt verlammend. De negatieve gedachten gaan automatisch en het vergt oefening om deze om te buigen naar positieve gedachten. Peter gaat met tools aan de slag om zijn gedachten een positieve wending te geven. Dat kan gewoon on the job. Volgens Peter zijn er situaties in overvloed om mee te oefenen. In een van de laatste gesprekken komt naar voren dat het Peter opvalt dat hij zijn werk sneller en beter doet. Juist de ruimte die hij heeft gecreëerd door zijn gedachten anders te sturen, maakt dat hij de boel beter kan overzien, weer structuur krijgt in zijn werkvoorraad, meer oplossingsgericht kan werken en bezig is met zijn ontwikkeling.
Zoals gezegd werkt angst verlammend. Maar aan de angst om fouten te maken ligt vaak een diepere oorzaak ten grondslag. Daarom gaan we bezig met Peter zijn zelfvertrouwen. Dat begint met het onderkennen van de eigen kwaliteiten. Voor Peter is dat nog wel een ding, want hij ziet alleen datgene waar hij niet goed in is. Uiteindelijk weet hij toch een rijtje mooie kwaliteiten op te sommen. Omdat Peter niet gewend is om bezig te zijn met de dingen waar hij goed in is, neemt hij iedere dag zijn kwaliteiten door. De komende periode gaat hij aan de slag met het ontwikkelen van een aantal kwaliteiten. Werken aan de creatiedrijfveer in plaats van de angstdrijfveer. Dat geeft hem weer nieuwe, positieve energie.
Ik weet zeker dat het met Peter goed komt!
*Vanwege privacy redenen gebruik ik niet zijn echte naam.