Hoe houd je alle kikkers in de kruiwagen in coronatijd?

5 Tips voor leidinggeven op afstand

Alle kikkers in de kruiwagen houden. Voor sommige leidinggevenden een fluitje van een cent. Voor anderen een hele uitdaging. Helemaal in deze rare, onzekere periode waarin corona de wereld lijkt te regeren. Misschien hield je stand, gesterkt door het idee dat het maar tijdelijk was. Je werkte toe naar 1 september. Dan zou je je mensen, althans een gedeelte weer in levenden lijve om je heen hebben. Daar keek je naar uit. Maar die datum is inmiddels ook weer van de baan…

Niet zo gek dat je even een moment ervaart van moedeloosheid. Vergelijkbaar met het gevoel dat je hebt als je 10 kilometer hardloopt. Na 8 kilometer hoor je dat je nog maar een halve kilometer te gaan hebt. Maar na die halve kilometer kom je erachter dat dit niet klopt. Dan is de laatste anderhalve kilometer zwáár.

Je veerkracht wordt zwaar op de proef gesteld. Misschien moet je je doelen bijstellen. De manier van leidinggeven van de afgelopen maanden lijkt het nieuwe normaal te worden. Maar hoe doe je dat? Verbonden blijven met je mensen, iedereen gemotiveerd houden, de rust bewaren en niet te vergeten jezelf in balans houden.

Lees onderstaande tips.

Tip 1. Stuur op resultaat in plaats van op aanwezigheid

Niets nieuws, zul je denken. Maar wat deed je als je medewerker zich bij je meldde twee uur voor het einde van de werkdag met de volgende mededeling: “Tot morgen! Heb m’n werk af, dus ik ga”. Dacht je toen: “Dan kan hij voortaan wel een grotere stapel werk krijgen?” Eerlijk gezegd zou dat mijn primaire reactie zijn. Maar wat nu als jouw medewerker in die zes uren werk van uitstekende kwaliteit levert? En als je hem volpropt tot acht uren werk, dit ten koste gaat van de kwaliteit? Of hij past zich aan, zodanig dat hij z’n werk in die acht uur kan doen. Dan maar een versnelling lager. Wordt het wel wat saai van, maar ja, kennelijk hoort dat hier zo. Dit komt de motivatie en kwaliteit ook niet ten goede. Nu iedereen thuiswerkt, kun je niet anders dan op resultaat sturen.

Tip 2. Geef vertrouwen

Vertrouwen is het sleutelwoord in het hele verhaal van thuiswerken. Je kunt er niet meer bovenop zitten, alles controleren. Wat je wel doet is faciliteren. Aan je medewerker vragen wat hij van jou nodig heeft om z’n werk goed te doen. Heb je het idee dat iemand de verantwoordelijkheid niet kan dragen? Maak het dan bespreekbaar. Voorkom ook dat aanwezigheid wordt gefingeerd. Als dat zo is, dan kan dat iets te maken hebben met het vertrouwen dat je (niet) geeft. Iemand kan heel druk zijn met aantonen dat hij aan het werk is. Druk zijn wordt dan bijna een doel op zich.

Tip 3. Houd verbinding

Las regelmatig één-op-één calls in. Besteed daarin bewust aandacht voor social talk. Nog beter, plan ‘koffieautomaat’ gesprekjes in. Noem ze ook zo. Alleen om te horen hoe het gaat. In een videobelgesprek worden social talks vaak beperkt tot een hoog ‘hoe gaat het? – het gaat goed’ gehalte. Om daarna snel over te gaan tot de te bespreken punten. Helemaal als je op de achtergrond een roepend kind hoort of als er iemand anders door het beeld loopt. Dan ben je al snel geneigd het gesprek af te kappen. Wen er maar aan, dit is de nieuwe werkelijkheid. Ook de vrijdagmiddagborrel kun je op afstand houden. Een mooie gelegenheid om de successen van de week te vieren.

Tip 4. Blijf voor je mensen zorgen

Als je weet wat er speelt bij je mensen, kun je daar op inspelen. Juist nu is het extra belangrijk voor je mensen te zorgen. En dan bedoel ik niet dat je ze gaat bemoederen, want daar zitten volwassenen niet op te wachten. Wat je in de gesprekken aan de orde kunt laten komen zijn zaken als: afkaderen van de werktijden, aandacht voor werk- privébalans, onzekerheden die spelen, behoeften die iemand heeft, etc. Als je je mensen hierin coacht, voorkom je uitval door stress en burn-out. Juist bij de mensen waarbij je merkt dat ze zich nog meer terugtrekken.

Tip 5. Leidinggeven als een kameleon

Iedereen is verschillend. Dat is niet nieuw, maar op afstand worden verschillen nog duidelijker. En de manier hoe jij daarmee omgaat belangrijker. Vraag aan je mensen hoe zij willen dat jij leidinggeeft. Onmogelijk om zoveel stijlen van leidinggeven beheersen? Niet als je jouw persoonlijk leiderschap op orde hebt.

Conclusie

Conclusie is dat jouw rol als leidinggevende verandert en belangrijker wordt. Het gaat er niet om dat je de teugels volledig laat vieren. Je houdt ze nu alleen anders vast. Jij bent er om de doelen te bewaken, richting te bepalen, kaders te stellen, focus te houden en knopen door te hakken. Maar in deze tijd zijn voor jou als leidinggevende vertrouwen, verbinden, inspireren, luisteren, zingeving en persoonlijk leiderschap minstens zo belangrijk. Deze elementen moeten de basis van jouw leidinggeven op afstand vormen.

Meer weten? Vul hieronder je gegevens in en ik neem contact met je op. In ieder geval binnen 24 uur, maar meestal veel sneller.